"Geen zin meer in school? Zo maken we het weer leuk."

Dankzij Conaction vond Evi haar schoolmotivatie terugKinderen zitten wel eens in een dip, net als volwassenen. Dat kan effect hebben op de omgang met andere kinderen en op schoolmotivatie. Daar zijn vaak eenvoudige en prettige oplossingen voor. Conaction heeft daar goede ervaringen mee.  

De 11-jarige Evi woont in Roosendaal en zit in groep acht van de basisschool. Daar ging het lange tijd heel goed. Ze kon makkelijk mee met de klas en de geboden lesstof. Ze had het naar haar zin. De sfeer op school was volgens haar heel fijn en ze had genoeg vrienden en vriendinnen om buiten de lessen om plezier te maken. Maar na de overgang van groep zeven naar acht voelde ze zich toch wat anders dan daarvoor. De druk om te presteren werd groter en sommige kinderen lieten ander gedrag zien dan voorheen. Waarom wist ze niet precies, maar het deed iets met Evi. In een maand of drie tijd voelde ze haar interesse voor school minder worden en had ze steeds minder leuk contact met klasgenoten. “Ik had het eigenlijk niet eens zo in de gaten, totdat ik lagere cijfers haalde dan ik wilde,” zegt Evi. “Dat vond ik echt helemaal niet leuk. Want ik had een schooladvies in mijn hoofd en dat werd anders door mijn resultaten. Daardoor kreeg ik nog minder zin in school. De juf en de kinderen in mijn klas merkten dat ook. Van de juf kreeg ik meer op m'n kop omdat ik niet opschoot of met de verkeerde dingen bezig was. De kinderen werden minder aardig, die pestten mij zelfs. Het werd steeds minder fijn om daar te zijn, ik zat echt een beetje in de put.” 

Signalen voor ouders
De ouders van Evi merkten in eerste instantie vooral aan de schoolresultaten dat er iets aan de hand was. Maar ook thuis was de sfeer veranderd. “Evi was ook thuis minder geïnteresseerd in leuke dingen,” zegt Steffen, de vader van Evi. “Ze zat steeds meer te gamen en trok zich minder van het gezin aan. Daardoor ontstond er weleens ruzie en dat maakte de sfeer al helemaal niet beter. We zijn daarom op zoek gegaan naar een oplossing en kwamen via de school uit bij Conaction.”

Ongedwongen gesprek
Bij Conaction ging Evi in gesprek met onderwijsdeskundige Ruth Schopenhauer. Dat was volgens de scholier 'super chill' en leverde heel snel iets op. “Ik ben gaan praten over wat mij dwarszit en vooral over wat ik wil. Dat was gezellig, zonder druk. Ruth liet mij op een fijne manier zelf bedenken wat ik kan doen om te bereiken wat ik wil. Daar is school natuurlijk belangrijk voor. En het kan daar leuker zijn als ik zelf ook meer inzet toon en aardig ben. Niet meteen makkelijk allemaal, maar ik merkte wel heel snel dat het helpt als je minder dingen snel stom vindt. Ik ben er positiever door geworden. En ik denk meer na over waarom iets wel of niet belangrijk is. En mijn ouders doen leuker, dat is ook belangrijk, haha.” 

Rol voor ouders
Inderdaad, de ouders van Evi hebben ook naar hun eigen gedrag gekeken. Steffen: “Wij hebben na overleg met Conaction thuis ook met elkaar gesproken, ook met Evi uiteraard. Daarna hebben we besloten allemaal beter naar elkaar te luisteren. En minder boos te zijn. Als ouder heb je weleens de neiging om veel van je kinderen te eisen. Dat hoeft misschien niet altijd. Wij vinden het goed dat Evi zelf leert inzien waarom iets belangrijk voor haar is. Als je minder straf oplegt om gedaan te krijgen wat je wilt en er wat meer reden voor geeft, motiveert dat een kind meer. Dat hebben we wel gemerkt. Evi heeft nu weer veel meer zin in school en thuis is het veel gezelliger geworden.”

Weer vooruitkijken
Inmiddels zit Evi bijna aan het einde van groep acht. Haar definitieve schooladvies heeft ze binnen. “Dat is uiteindelijk hoger geworden dan ik aan het begin van het jaar had gedacht. Daar ben ik heel blij mee. En ik kan met de juf en met mijn klasgenoten weer goed opschieten. Volgend jaar lekker naar de middelbare! Superspannend hoor, maar ik heb er nu echt veel zin in.”